Сигурността на децата в колата: Най-важното, което трябва да знаете

Полезно

Когато возите пасажери във вашата кола, е необходимо да бъдете много внимателни, а ако те са деца – трябва да им гарантирате висока степен на безопасност.

Освен че спазването на препоръките, които даваме в следващите редове, ще ви помогне за безопасно пътуване и превенция срещу редица инциденти и неблагоприятни последствия, то е и законово определено.

Разберете повече по темата как да се погрижите за безопасността децата ва колата, както и кои са законовите изисквания и регулации.

Законови изисквания за пътуване на деца в кола

Установените от Закона изисквания за движения по пътищата са различни за конкретните страни, като според българското законодателство има някои разпоредби, които следва да бъдат спазвани. Неспазването от страна на шофьорите е наказуемо.

Въпреки че регулациите се променят, има някои такива, които са валидни към момента:

  • деца, които са с височина под 150 см, както и такива под 12-годишна възраст, могат да пътуват в колата само чрез специални столчета. Те следва да бъдат разположени на задните седалки;
  • столчето може да бъде разположено по два начина – обратно посока на движението или стандартно. Препоръчително е малчугани до 7 години да пътуват по първия начин, с монтирано кошче или детско столче обратно по посоката на движението, защото по този начин цялото тяло ще бъде предпазено при настъпване на евентуална катастрофа. Това може не само да гарантира неприкосновеността и безопасността, но дори и да спаси живота на най-малките;
  • детското столче трябва да бъде закрепено максимално добре, според инструкциите, дадени от производителя;
  • пътници под 12-годишна възраст нямат право да се возят на предната пасажерска седалка до водача.

Това са някои от най-важните стандарти, които са установени от Закона и следва да бъдат спазвани за безопасното пътуване на най-малките.

Как да гарантирате безопасността на децата по време на пътуване с колата?

Въпреки че случващото се на пътя е непредвидимо в някои случаи, предварителната подготовка има пряко отношение към безопасността.

За да гарантирате безопасността на най-малките пътници във вашата кола, може да следвате следните насоки и съвети.

Изберете надеждно детско столче

Съществуват различни марки и модели, със сходни функции и свойства. Като най-препоръчвани са моделите с isofix, защото се определят като значително по-безопасни, възможността за грешен монтаж е минимална, позиционира се много лесно и удобно. Isofix системата е стандартизирана на международно ниво.

Заложете на такива детски столчета, които са произведени от утвърдени марки и са дали отлични резултати на краштестове за проверка.

Не забравяйте да съобразите избрания от вас модел с възрастта, височината и теглото на децата за максимална безопасност.

Поставете знак за видимост

За да разберат останалите участници в движението, че във вашия автомобил има бебе, може да поставите предупредителен стикер на задното стъкло.

Използвайте допълнителните колани на задната седалка за максимално закрепване

Въпреки че системата е надеждна, препоръчително е да използвате допълнителните колани, които да гарантират плътното закрепване

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *