Какво моторно масло трябва да ползваме през зимата - съвети от Maxcar

Какво моторно масло трябва да ползваме през зимата – съвети от Maxcar

Моторни масла

Всеки сезон си има своите особености, които пряко засягат водачите на МПС. Ако през лятото трябва да наблюдаваме нивото на антифриза, то през зимата трябва да внимаваме какво моторно масло наливаме в двигателя. Тази част от годината се свързва със студове, замръзвания и трудно стартиране на колата в доста от случаите. Всичко това ни кара да се замислим какво още можем да направим, за да удължим продължителността на живот на двигателя. 

За да има той висока производителност, е желателно да използваме качествено авто масло с голям вискозитет. Това ни гарантира оптималното смазване на отделните компоненти, също както извеждането на замърсяванията от двигателната система. Синтетичните смазочни течности имат отлични характеристики, но какво масло да изберем за зимата – това е темата за размисъл днес. 

Какво моторно масло да използвам през зимата

Характерното за зимните автомасла е тяхната консистенция, която е по-течна от тази на летните. За да се случва стартирането на мотора безпроблемно, не е удачно да слагате моторни масла с дебел вискозитет, тъй като има риск от замръзване на течността. Това на свой ред рефлектира негативно върху всички компоненти в двигателната система, а тяхното въртене се оказва затруднено и дори напълно невъзможно. 

Обикновено сменяме моторното масло веднъж годишно или при изминаването на определени километри. През зимата е много важно да налеем смазочна течност, която да е с нужните вискозитетни качества, за да достигне течността до всички елементи от двигателната система. По този начин моторът няма да стартира “на сухо”, което не е никак благоприятно за цялостното техническо състояние на колата. 

На кои характеристики да обърна внимание при избора му

При избора на моторно масло тази зима е добре да се ориентираме към водещи марки, за да сме сигурни, че ще получим качествен продукт. Освен това има някои важни характеристики, с които е редно да се запознаем предварително, за да не губим излишно време в селекцията на смазочната течност. Те са следните:

  • Индекса на вискозитет – показва стабилността, която смазката притежава;
  • Синтетично, полусинтетично и минерално – всеки вид смазка отговаря на определени температури, като първият вариант си остава и най-добрият;
  • SAE маркировка – 5w30, 5w40, 10w30 и др. Тези стойности показват до каква температура гресът ще запази качествата си;
  • Препоръките в ръководството на производителя – там има много ценна информация, която е добре да вземем предвид. 

Погрижете се за зимния сезон и подгответе колата си с Maxcar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *