Полезни съвети при избор на моторни масла - Maxcar

Полезни съвети при избор на моторни масла – Maxcar

Моторни масла

За никого не е тайна, че качеството на моторното масло е много важна предпоставка за доброто състояние на двигателя. Ако искаме той да работи добре, трябва да изберем такава смазочна течност, която напълно да кореспондира с вида на автомобила, също както и с предписанията на производителя. Нейната роля е да намали триенето между работните елементи, но и да понижи разхода на гориво. Шумовете от работещия мотор също биват редуцирани, а охлаждането на някои определени компоненти – осъществено. 

Какво масло да сложа

Полезни съвети при избор на моторни масла - Maxcar 1

Това е най-важният въпрос, на който трябва да си отговорим, преди да купим каквото и да е авто масло. По-големият вискозитет е добра причина да смятаме, че сме направили правилен избор, но все пак е добре да прочетем внимателно цялата спецификация. Колкото до отделните двигателни масла за автомобили, тях можем да разгледаме по следния начин:

  • Синтетични – тези видове моторни автомасла са изключително качествени и термично устойчиви, като могат да се използва както при бензиновите двигатели, така и при дизеловите. Позволяват лесното запалване дори и при ниски температури;
  • Полусинтетични – комбинация от висока производителност и икономия на разходите;
  • Минерални – получават се от дестилацията на нефт и се отличават с добър вискозитет, но е най-нискокачественият вариант при моторните масла. Слагат се предимно в износени двигатели.

Тази класификация може да се нарече още и “условна”, тъй като базовите автомасла се разделят и по групи – първа, втора, трета, четвърта и пета. Всяка описва състава на веществото, подавайки важна информация за неговите работни качества. 

Кога се сменя

Моторното масло е много важна експлоатационна течност, която трябва да се сменя през определен период, за да бъде двигателят в добро състояние за по-дълго време. Не може да се каже с пълна точност колко често да сменяме моторното авто масло, защото съществуват някои много важни фактори, с които всеки водач трябва да се съобрази:

  • Препоръките на производителя;
  • Изминатите километри – прието е за норма 10 000 км;
  • В какви условия се кара по-често колата – в града или извънградско;
  • Интензивно ли се експлоатира превозното средство и др.

Ако не сте сигурни как да подходите, се обърнете към специалистите за съвет. 

Откъде да го купя с високо качество

Поръчайте моторно масло от магазин Maxcar и повече не се тревожете за двигателната система. Всеки един процес в нея ще бъде правилно извършван, а резултатът ще е здрав двигател за по-дълго време. Погрижете се за смяната и на останалите износени части по колата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *