Как се боядисва предна броня?

Боядисване

Предната броня на колата я предпазва при удари. Другата нейна функция е чисто естетическа. Тя е лицето на един автомобил и винаги е неприятно, когато има поражения по нея. При съвременните автомобили, повечето предни брони са изработени от специален вид твърда пластмаса. С годините, под влиянието на външни фактори, боята избледнява, а материалът корозира. Независимо дали ще се извършва ремонт или се сменя с нова, винаги е нужно да бъде боядисана.

Къде да боядисате предна броня?

Процесът е доста сложен и преди самото боядисване, следва да извършите доста подготвителни процедури. Препоръчително е, да не го правите сами, ако не сте се занимавали с подобни неща. Ако все пак вярвате в себе си и решите да изпълните задачата самостоятелно, може да използвате спрей, тъй като за същинския процес е нужно да разполагате с база, каквато е тази на професионалните бояджии. Боядисването на автомобилни детайли е специфично умение, което изисква специализирано оборудване и материали, добри знания и подготовка. Затова е редно при нужда, да се доверите на специалисти, съветват от екипа на онлайн магазин ТопКар.

Какви са стъпките при боядисване на предна броня?

Има няколко основни процедури, които трябва да се извършат, преди да се пристъпи към същинската част на процеса:

 1. Демонтаж и почистване.
  Предната броня се демонтира и се измива, за да се премахнат замърсяванията и прахта, както и да се огледат щетите по боята или структурата.
 2. Премахване на старо покритие и китосване.
  С помощта на препарат за отстраняване на лак и шкурка или шлайф машина, се сваля старата боя, докато се достигне до метала. Подсушава се с влажна кърпа. Ако се забележат щети, като вдлъбнатини, е нужно те да бъдат изравнени с кит, който е грапав. Крайният резултат, трябва да е идеално гладка повърхност.
 3. Грундиране.
  Следва нанасянето на антикорозионното покритие или така наречения грунд. Той е основата на боята и служи за по-добра връзка между нея и метала. Предпазва бронята и от ръжда. Нанася се с четка или пистолет.
 4. Подготовка.
  Преди да се започне нанасяне на боята, се подготвя помещението, в което ще се извършва финалната процедура. Това става в специални камери, които са оборудвани с прахоуловители. Тяхната цел е, да предотвратяват попадането на прах и други замърсявания върху прясната боя. Температурата в тези камери е с точно зададени стойности, подходящи за нанасянето и изсъхването.
 5. Нанасяне.
  Боята се разрежда в правилното съотношение. С помощта на пистолети, монтирани на въздушни компресори, върху предната броня се нанасят няколко слоя един след друг. Задължително е използването на предпазна маска, тъй като вдишването на изпаренията и изключително вредно за човешкото здраве. После боята се лакира, за да се постигне нужния ефект – лак или мат. Благодарение на камерата, продуктът на водна основа се изпича и съхне по-бързо от необходимото време,което му е нужно в нормални условия.

При покупка на нова предна броня, тя е фабрично грундирана и спестява половината от описаните процедури, напомнят от ТопКар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *